Lovikkavantar – arbetet som måste göras…….

Här vill jag berätta om allt som ska till för att skapa ett par lovikkavantar. Materialet är viktigt och går inte att fuska med om det ska bli fina och varma vantar. Det måste vara ett riktigt lovikkagarn och det är tjockt och av ren ull.

Fåret ska klippas, det görs hemma på gården. Ullen måste rensas och tvättas. Så ska den kardas så att ullfibern ligger rätt, det vill säga i samma riktning så det går att spinna till garn. Spinna och göra härvor. Allt det här arbetet är gjord på spinneriet innan jag köper garnet i affären. Då är det ”bara” att börja sticka.
Själva stickningen tar ett tag men det går att göra medan jag sitter i lugn och ro i min fåtölj. När stickningen är klar är det mycket arbete kvar. Först ska garnändarna fästas. Därefter ska vantarna tvättas – för hand. När vantarna är torra är det dags att börja rugga (borsta) dem så de blir ulliga, mjuka och sköna, både på utsidan och på insidan. Till slut ska de broderas och få en tofs på sidan.

Jag är väldigt noga med alla momenten när jag skapar ett par lovikkavantar. Numera använder jag ett lovikkagarn av ull från svenska får. Jag vill ha ett fint broderi. Det lyfter hela arbetet och går inte att slarva med om man vill ha ett snyggt slutresultat.

Lovikkavantar hittar du här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *