Om de Nordiska Tomtarna och Vättarna

TomtenTomtar
Tomten är en liten och satt gubbe med långt skägg som har funnits sedan lång tid tillbaka i den nordiska folktron. Tomten bor i stallet eller ladugården och han visar sig inte gärna för folk. Han kan vara rätt vresig, men är omtänksam och mycket mån om gården är han ser till att alla djur har det bra. Behandlar inte bonden djuren väl kan han bli ilsken och då kan han dra olycka över bonden. Själv kräver han inte mycket. Får han bara ett stort fat med gröt på julafton är han nöjd. I Norge kallas han nisse.

Jultomten
Jultomten är en snäll gammal farbror som bor någonstans långt opp i norr, inte så långt från nordpolen. Han gör julklappar till alla barn och till hjälp har han många små tomtenissar. När julafton kommer så spänner han renarna för sin släde och åker ut i världen och delar ut julklappar till alla snälla barn.

Vätten
Vätten är en avlägsen släkting till tomten. Han är mindre, har grå kläder och oftast ett långt skägg. Vättar trivs där det är varmt och bor därför gärna under boningshuset. Han vaktar huset och är han inte nöjd med skötseln, kan han bli arg och flytta. En sur vätte kan ställa till med mycket elände och sjukdom, så det gäller att hålla sig väl med honom. En nöjd vätte kan belöna husbonden rikligt. Skogsvätten vaktar skogen och bor under stenar och träd. De tycker illa om människor. Men, går du ut i skogen vid skymningsdags så kan du höra och se hur det prasslar och rör sig mellan buskar och träd. I Norge kallas de tusser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *